De 3J’S is in 2002 opgericht door de zanger Jan Dulles en gitaristen¬† Jaap Kwakman en Jaap de Witte. Deze band heeft zijn naam te danken aan de voornamen van de leden.

De drie leden kennen elkaar al sinds 1996. Vanaf 2002 traden zij lokaal op onder de naam 3JS, Jaap De Witte was op dat moment al 25 jaar actief als muzikant. Jaap Kwakman was druk bezig als een sessiegitarist en was te horen op cd’s van andere artiesten (denk aan, Volumia!, Sita Vemeulen, en The Cats). Ook speelde hij in theaters als gitarist. Jan Dulles, leende zijn stem aan Jan Akkerman, bij live-optredens en speelde de rol van Judas, in een lokale uitvoering van “Jezus Christ Superstar”.

Jaap Kwakman en Jan Dulles hadden naast de 3JS ook een zij-project met de naam “Bluebus”. Zij hebben met deze band het rockalbum “Sex and other mindgames” gemaakt, maar deze is nooit uitgekomen. Tijdens een prijsvraag op 3FM, waar een optreden voor het voorprogramma van Bon Jovi te winnen viel, hadden hun deze gewonnen. Kort hierna besloten Jaap Kwakman en Jan Dulles zich volledig op 3J’S te richten.